La construcció d’una escola pública, gratuïta, democràtica i valenciana ha estat un camí difícil i, encara, a hores d’ara, lluny d’estar finalitzat.
Al llarg d’aquesta exposició volem que ens acompanyeu en una passejada de més de 100 anys, on trobareu les llums (escasses) i les ombres (nombroses) d’aquest procés. Serà un camí ple d’aventures i ple de coneixences, on pugueu descobrir corrents renovadors com les Escoles del Ave Maria, la Institución Libre de Enseñanza, la Escuela Moderna i l’Educació Nova, que sorgiran i donaran els seus fruits des de finals del segle XIX fins 1939, gaudint d’un particular esplendor en l’etapa republicana, quan es defensava una educació pública, laica, activa i solidària i es tractava que la vida entrara en l’escola i que arribara als llocs més allunyats.
Podreu conèixer les paraules, els rostres, de mestres amb noms i cognoms, que foren els encarregats de les pràctiques educatives innovadores, amb un doble compromís pedagògic i social.
La llarga nit del franquisme intentaria tallar de soca-rel tot avanç pedagògic i social. La dura postguerra omplirà les aules de buits de mestres i d’aglomeracions d’alumnes. Aules tintades de color blau i gris, en consonància amb el clima de por i silenci imperant. Però les necessitats econòmiques i socials, i la resistència de mestres, obligaran a modificar els pressupostos del nacionalcatolicisme i, en els anys 70, l’arribada de l’EGB significarà tornar a la modernitat.
Esperem que l’exposició siga del vostre gust. Que vos resulte, al mateix temps, instructiva i atractiva. I que vos anime a continuar treballant per eixa nova escola, arrelada al nostre medi natural i social, transformadora social i formadora de persones lliures i crítiques, que ha de ser, sens dubte, l’escola valenciana.

Disponemos de esta exposición que trata de una forma iconográfica de la Historia de las diferentes ESCUELAS desde la ley Mollano a los años 70 en ESpaña.

Si tienes interés en exponerla ponte en contacto con nosotros.